Connect with us

Jobs

Commonly Asked Pay Per Click Interview Questions

Published

on

job

 PPC stands for pay per click. It is a model of internet marketing in which an advertiser pays some amount each time when their ad is clicked. It’s a great way of generating traffic, leads, and sales. Here is the list of some frequently asked interview questions along with their answer.

Q1. What do you understand by AdWords?

Ans: Google AdWords is an online advertising service offered by Google in which advertisers pay each time when their ad is clicked by the user.

Q2. Why are we using Google AdWords?

Ans: The organic traffic often visits the website for information, whereas the traffic from PPC ads let us know in which products or services the user is interested.

Q3. What are PLA Ads?

Ans: PLA stands for product listing ads. This ad strategy is often used by advertisers to show their ads for various products on Google search and partners. It is also called as shopping campaign and mostly it is used by E-commerce websites.

Q4. What is the limit set for the characters or number for AdWords ad?

Ans: In AdWords, the limit for

Description line 1: 30 characters

Description line 2: 30 characters

Description URL: 1024 characters

Q5. Other than CPC, what are the other two options for bidding?

Ans: The two options for bidding are:

CPM – Cost per Thousand

CPA – Cost per Action

Q6. How many types of keyword matches are there?

Ans: There are basically seven types of match types-

  • Exact
  • Phrase
  • Broad
  • Modified Broad
  • Negative

Q7. Why is Search Engine Marketing important?

  • We can target the specific audience.
  • There is a very fast measurable result in PPC.
  • We can control our budget and schedule.
  • You have to pay only for the clicks.
  • Can get the position on Search Engine Result Page (SERP).

Q8. Mention some of the Google AdWords Ad Extensions?

Ans: There are various ad extensions used in Google AdWords.  Some of the common Ad extensions used in AdWords are as following.

  • Sitelinks
  • Offer Ads
  • Call Extensions
  • Seller ratings
  • Social Annotations
  • Location Extensions
  • Mobile app extensions
  • Communication Ad
  • Review extension
  • Image and drop down navigation Ad extension

Q9. Explain what is Google Quality Score?

Ans: Google’s quality score measures the quality of your ads, keywords and landing page. A higher quality score keyword is beneficial in gaining better ad ranking which ultimately saves our money.

Q10.Explain what is Ad rank?

Ans: Ad rank basically determines the position of your ad on Google page. It is determined by your bid for that keyword and quality score.

Q11. How many types of AdWords campaign are there? Explain how they work?

Ans: The campaign types are selected based on advertising goals.

Example:

If you want more visitors to your website on google.com, then choose a Search Network campaign.

If you want your website branding on other websites, then choose a Display Network campaign.

Each advertising network has different types of campaigns to suit your goals.

Campaign types:

  • Search Network with Display Select
  • Search Network only
  • Display Network only
  • Shopping
  • Video
  • Universal app

Well, there are ample job opportunities in this. A candidate with command on PPC can earn handsome salary. Companies hire such candidates for campaign management.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement

Categories